Ukupno igara na..

BRIŠKULA PRAVILA IGRE


Pravila igre

Briškula je kartaška igra za 2 do 4 igrača. Kod 4 igrača igra se u parovima. Svaki igrač na početku igre dobiva po tri karte. Ostale karte su pokrivene i odložene na jedan špil. Gornja karta se okreće i stavlja ispod špila. Pri tome se vidi do pola. Ta karta određuje boju aduta.

Cilj igre je uzimanjem štihova postići najviše bodova. Stoga vrijednost pojedinačnih karata u dobivenim štihovima treba biti velika. Igrač s desne strane djelitelja je prvi na potezu. Novu partiju započinje uvijek pobjednik prethodne. On odigrava prvu kartu. Svaki igrač može odigrati kartu koju želi. Nije obvezno odgovarati na boju.

Tijekom partije igrači jedan za drugim odigravaju karte, a štih odnosi igrač koji je bacio najjaču kartu. Ako je neki od igrača odigrao adut, on automatski uzima štih. Ako je odigrano više aduta, štih odnosi najjača adutska karta. Na kraju štiha, a prije sljedećeg, igrač koji je dobio štih uzima jednu kartu sa špila. Suigračima je dopušteno vući karte tek nakon njega, redom suprotnim od smjera kazaljki na satu. U posljednjem krugu posljednji igrač uzima također adutsku kartu.
Ako netko od igrača tijekom igre ima adut 2 ili adut 7, može ga zamijeniti s kartom aduta koja se nalazi otkrivena ispod špila karata.

Pobjednik igre je onaj koji dobije partiju. Završi li partija neodlučeno, igra se sljedeća sve dok se ne dobije pobjednik.
Bodovanje

U igri se koriste sljedeće karte s navedenim bodovima:

As: 11 bodova
Trica: 10 bodova
Kralj: 4 boda
Dama: 3 boda
Dečko: 2 boda
7,6, 5, 4 i 2 nemaju bodove

Nema komentara:

Objavi komentar

DA BI POSTAVLJALI KOMENTARE MORATE BITI ČLAN A DA BISTE BILI ČLAN TREBA VAM GOOGLE RAČUN (NPR. GMAIL)AKO STE IKADA POSTAVLJALI VIDEO NA YOUTUBE ONDA IMATE I GOOGLE RAČUN

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.

FACEBOOK FANOVI

Blogger Gadgets